MÜJDE!

19 Nisan 2011 – Resmi Gazete, Sayı: 27910

“HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” YAYIMLANMIŞTIR...  tıklayınız

Değerli Meslektaşlarımız,

Bu gün, mesleğimizle ilgili mevzuatta, epey geç de olsa, çok önemli bir temel gelişme daha olmuştur. Bu nedenle Sağlık Bakanı Prof. Dr. Sayın Recep AKDAĞ’a bir kez daha teşekkür ederiz.

08 Mart 2010 günlü ve 27515 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hemşirelik Yönetmeliğinin

1)      7 nci maddesine dört önemli fıkra eklenmiş,

2)      Çalışılan Birim/ Servis/Ünite/ alanlara göre Hemşirelerin Görev, Yetki ve Sorumlulukları belirlenmiş,

3)   THD tarafından 2005 yılı temmuzunda başlayıp aynı yılın aralık ayında  sonlanan Hemşirelik Girişimleri çalışması  bu yıl başlarında yapılan son düzenlemelerden sonra yönetmeliğe eklenmiştir.

Bu son gelişme ile “Hemşirelik Mesleğinin Kimliği” iyiden iyiye açıklık kazanmıştır.

• Hemşirelik Kanunu 2007 Nisanında değişti.
  • Hemşirelik Yönetmeliği 08 Mart 2010 günü yayımlandı .
  • Hemşirelik Yönetmeliği 19 Nisan 2011 günü,  içine Hemşirelik Girişimleri dahil bazı önemli eklemelerle  genişletilmiş olarak yeniden yayımlandı.
  • Hemşireler için Etik İlke ve Sorumluluklar 12 Aralık 2009 tarihinde yayımlandı.

Böylece THD, hemşirelik mesleği için en temel çalışmaları yapmakla kalmamış, bu çalışmaların kabulü için gereken kararlılığı akıl almaz engellere rağmen  yılmadan göstermiş ve sonunda bir meslek örgütü olarak  görevinin çok önemli bir parçası olan  “meslek kimliğini istendik düzeyde elle tutulur hale getirme görevini”  şimdilik tamamlamıştır.

Şimdilik diyoruz, çünkü mevzuat bir yönüyle tamamlandı ama sahip çıkılmayı bekliyor.

Değerli Meslektaşlarımız,

Şimdi çok önemli bir kaç soruyu aklımıza, yüreğimize gönderme ve cevabını bulma yükümlülüğümüz var!

• Bu  önemli gelişmelerin ad ve içeriğinden  ne kadarımız  ne kadar farkındayız?
  • Gerektiği gibi / kadar farkında değilsek, bu önemli değişimler, zaman içinde bir işe yaramaz hale gelir mi?  Ve böylece istemediğimiz ama hala içinde olduğumuz düzenin devam etmesi için elimizden gelen en olumsuz katkıyı yapmış olmaz mıyız?
  • Mevzuatta ki değişimi temel hemşirelik eğitimi ve uygulamalarına nasıl yansıtabiliriz? Ya da, mevzuatta ki değişim, temel eğitimde ve uygulamalarda nasıl bir değişimi gerekli kılıyor?
  • Mevzuatı ne yapar da tam olarak öğreniriz? Öğrenmek için yardıma ihtiyaç var mı?

Soralım bu soruları ve cevaplarını hep birlikte arayalım.

Bu gün meslektaşlarımızdan 19- 20 Nisan 2011 Sağlık Çalışanları Grevine  katılan sayısı tahminlerimizin çok üzerinde oldu. Bu da meslek, hak, emek, sorumluluk ve sistem konusunda  giderek artan bir biçimde farkında olmaya başladığımız ve bunu ifade etmekten çekinmediğimiz  anlamına geliyor diyebilir miyiz!?

Sevgi ve saygılarımızla.

THD Genel Merkez